(For all the regular English readers, an English version will be coming but will rely on laws in other countries rather than the Netherlands)

Hallo iedereen!

Alles lijkt illegaal op het internet, vind je niet?
Even HBO’s Game of Thrones kijken mag niet, voor een boekje verkopen op Marktplaats (ebook dan) krijg je dus even een dreigement van BREIN, en durf maar eens je vriend jouw kopie van Call of Duty te laten spelen.

Maar klopt dat allemaal wel?
Want als het aan BREIN ligt, was alles verboden.

Ik ben maar eens met m’n kop in de boeken gaan duiken (papierenversies, want dat mag nog wel) om eens te kijken wat wel, en wat niet mag.
En ik moet zeggen, ik stond verbaasd te kijken.
Dus wat mag je wel, en wat mag je niet.

Trouwens, ik ben geen advocaat, dus, voorzichtig.

Streamen van Muziek – het mag!

Wetten kunnen best interessant zijn, maar ook bijzonder vreemd.
Bijvoorbeeld, als je een MP3-tje van Justin Bieber download, dat is illegaal. En maar goed ook, want daarvoor zou je dus eigenlijk de bak in moeten. Maar als dat illegaal MP3-tje ergens op een server staat, en je streamt het, dan is dat totaal legaal.

Doorverkopen van digitale goederen – het mag!

BREIN zal hier niet blij mee zijn.
De wet koop op afstand heeft te maken met alles wat je koopt of afstand, en dus ook digitaal.
Maar de wet is bedoeld voor de consument, om de consument te beschermen.
Maar digitale goederen die doorverkocht worden, vallen onder dezelfde wetten.
Hier moet de verkoper alles vertellen wat belangrijk is.
Een voorbeeld zou opzich een Steam account kunnen zijn. Het mag niet volgens de voorwaarden van Steam, en zou als gevolgen een ‘seizure of account’ kunnen betekenen. Dit moet door de verkoper duidelijk vermeld worden, anders kan de koper zijn geld via een rechter terug krijgen.
Maar, als verkoper heb je geen voet om op te staan als je dat niet doet.

Dus als je een e-book koopt bij Amazon, kan het zijn (ik gebruik Amazon niet) dat het in de voorwaarden vermeld staat dat het niet verkocht kan worden. Maar koop je het van een kleine online winkeltje waar dat niet vermeld staat, mag je het gewoon doorverkopen. Dus laat je niet pesten door emails van BREIN.

Maar dan moet je dus wel de kopie die je zelf heb gekregen sturen, en eventuele kopies (oooh! mag niet!) verwijderen. Want dan heb je in principe precies hetzelfde gedaan als wanneer het een fysiek boek is.

Downloaden van KickAssTorrents – Het mag! Nou, ja…soms

Dit zou eigenlijk ‘common sense’ moeten zijn, maar vele weten het niet.
Torrents zijn NIET illegaal.
Alleen WAT je download zou illegaal kunnen zijn.

Linux gebruikers maken veel gebruik van bittorrent om versies van Linux te delen. Dat is allemaal open source en word zelfs gevraagd dat je het deel.
Want het ligt aan de uitgever om iets legaal of illegaal te maken.

Dus als je open source producten, creative common films of muziek, open source spellen, of creative commons boeken via torrents download, hoef je niks te vrezen.

Van YouTube downloaden – Het mag!

Dat had je niet verwacht he?
Maar ja, je mag gewoon clips van YouTube downloaden.
Zelfs Google heeft aangegeven dat het een ‘grey area’ is, maar hebben het niet verboden. Dus in principe, als je een muziek videotje download, dan FFMPEG download (open source) en de audio uit het videotje haalt en als MP3 opslaat, heb je niks illegaals gedaan.
En het is simpel. Ga naar een YouTube clipje, en zet ‘ss’ voor ‘youtube’. Dus als de link ‘https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ’ is, dan maak je er ‘https://www.ssyoutube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ’ van, en druk op Enter. En ja, ik weet dat het filmpje jaren oud is.

Veranderen van Open Source product, closed source maken en verkopen – Mag NIET!

Omgekeerde wereld, maar dit keer is het goed.
Open Source, wat het betekend is dat iemand software heeft gemaakt, en de bron code verkrijgbaar is.
Normaal gesproken heb jij het recht om de code te veranderen, en het te gebruiken en aan anderen geven.
Maar dat komt door de licentie.
Wat wel een onderdeel van de licentie is, is dat als je gebruik maakt van de code, dat je de oorspronkelijke programmeur wel even vermeld, en dat dezelfde licentie gebruikt word. Dus, een open source project moet altijd een open source project blijven, ookal heb jij het veranderd. En dat betekend dat de source code altijd open moet blijven.
Wat je echter wel mag doen is de code veranderen en verkopen. Maar dat ligt aan de licentie, dus even lezen!

Conclusie

BREIN wilt alles verbieden, en ze intimideren.
Lees de voorwaarden, neem het zekere voor het onzekere, en vraag je af, hoe kan ik dit doen alsof het een fysiek product is en dan legaal.

Advertisements